Een belangrijk onderdeel van een drone is de accu. De accu is de brandstof van de drone. Het is het belangrijk een goede accu te gebruiken. Accu’s zijn er in verschillende afmetingen en waardes. De meest gebruikte accu's voor drones zijn LiPo (lithium-ion-polymer) accu's. Deze accu's staan er om bekend dat ze een groot vermogen hebben per gewicht en snel opladen, maar ook om hun gevaar wanneer ze niet goed behandeld worden.

LiPo accu

De meest voorkomende accu in de modelbouw is een LiPo accu. Deze accu's hebben een hoge capaciteit voor hun gewicht en zijn hierdoor uitermate geschikt voor op afstand bestuurbare auto's en drones. De accu's hebben een lage interne weerstand, hierdoor kunnen ze een hoge stroom afgeven. AccuAccu

Opladen

De LiPo accu's laden erg snel op en een lege accu is in zo'n 1,5 uur weer volledig opgeladen. Het is bij LiPo accu's erg belangrijk om de juiste lader te gebruiken. Bij het verkeerd opladen of bij het overladen van een LiPo accu kan deze erg warm worden waardoor hij in brand kan vliegen of zelfs kan exploderen. Het is dus van belang de juiste oplader te gebruiken.

    Laat een LiPo accu nooit onbeheerd achter tijdens het laden. Ongeacht het correct opvolgen van de voorschriften bestaat er een kans dat het tijdens het laden iets fout gaat en kan je accu vlam vatten.
LiPo accu's kunnen in serie worden geschakeld waardoor je het voltage kunt verhogen. Het is ook mogelijk de LiPo accu parallel te schakelen waarmee de totale capaciteit wordt verhoogd. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in milliAmpère-uur (mAh).

MilliAmpère-uur (mAh)

De capaciteit van een accu wordt aangegeven met milliAmpère-uur (mAh). MAh staat voor het aantal milliAmpère dat een volle accu in één uur kan geven (mA x h). De accuduur is dus makkelijk te berekenen aan de hand van de accucapaciteit en het stroomverbruik van het apparaat. Een voorbeeld: Een AA batterij van 2000 mAh zal in een wandklok die 0,22mA verbruikt zo’n 9090 uur mee gaan. In één jaar gaan 8760 uren. De klok zal dus langer dan een jaar blijven tikken. Een portable speaker voor muziek die 500mA verbruikt zal met dezelfde batterij dus 4 uur mee gaan.

Vliegtijd

Bij een drone hangt de vliegtijd, naast de accu capaciteit, van nog een aantal factoren af. Zo zijn de weersomstandigheden erg belangrijk. Bij veel wind moeten de motors harder werken en zal de drone meer energie verbruiken. De motors moeten ook harder werken wanneer er meer gewicht aan de drone is bevestigd, door gewicht van een camera, gimbal of zwaardere accu. De gimbal verbruikt ook stroom van de accu. Veel factoren hebben invloed op het accuverbruik van de drone hierdoor wordt er door fabrikanten altijd een vliegduur indicatie gegeven die bestaat uit een minimale en maximale vliegduur op één accu. batterijen_accu_vol_leeg_615batterijen_accu_vol_leeg_615

11 Reacties

  1. Bas

    dus al ik voor een bepaalde drone een accu neem met een hogere mAh-waarde, dan kan ik met die accu langer vliegen?

  2. Monique

    Hallo, mijn zoon heeft in zijn Runqia Toys RQ77-10 drone een 3.7V 350mAh accu zitten. Nu wil hij er een extra accu bij kopen, maar een 350mAh is erg moeilijk te vinden. Meestal is het aantal mAh iets lager of veel hoger voor die kleine accu-tjes zie ik op internet. Zou hij er een accu in kunnen doen met hetzelfde voltage, maar een hoger mAh? De drone is gekocht bij de Action waar ik dus geen extra onderdelen kan halen, Dank u voor uw antwoord.

  3. E Van Steeg

    Wat belangrijk is in jullie geval is het voltage en de grootte van de accu. Deze moet namelijk in de behuizing passen. Mah geeft aan hoe groot de tank is zoals bij een auto. Wanneer dit getal dus hoger is zal de drone langer kunnen vliegen. Je kan dus prima een accu kopen met een hogere waarde.

  4. Arthur

    Hallo E Van Steeg, Ik ben in bezit van drone met een battery van 7.4v 2500mah en die zou ik graag willen omruilen in een hogere capaciteit 7.v 10.000mah. zou mijn drone dat vermogen aan kunnen. of zoals u al zei geld dat ook voor mij drone hou rekening mee met de zelfde voltage 7.4v ik hoor dat graag van u per email. bedankt voor u moeite alvast bedankt arthur

  5. Hermen

    Ik heb een drone maar als ik ga vliegen begint hij na een halve minuut al te knipperen. maar ik kan wel gewoon de volle 10 minuten vliegen. hij hoort pas te gaan knipperen 1-2 minuten van te voren. hierdoor kan ik geen flips en andere dingen doen. ook is het lastiger om in het donker te vliegen, is hier een oplossing voor? mvg Hermen talen. alvast bedankt.

  6. Leander

    Ik heb laatst een drone gekocht bij de blokker. Hij werkt erg goed en ik ben er heel blij, alleen hij is zo snel leeg. Ik dacht eraan om een batterij erbij te kopen maar maakt het dan nog uit als ik een 7.2 V batterij neem (de meegeleverde batterij is 7.4 V)? En wat is een goede site waar ik batterijen kan kopen? Ik hoor graag van u per mail. Alvast bedankt

  7. Brent

    Ik heb een Global drone x183 single gps(dus zonder terugkom functie) Mijn drone blijft 1, niet op 1 plek hangen en op filmpjes heb ik gezien dat dat kan, en 2, mijn last heel slecht op. Ik heb een aantal jeer gevlogen en herladen. Maar hij laat gewoon slecht op na een aantal jeer vliegen. Weten Jullie waarom dit zou kunnen zijn?

  8. Antoinette

    Mijn zoon heeft een drone gekocht. Hier zit een accu bij, maar hoe sluit je deze aan? r zit geen stekkertje/aansluiting in de drone... Waar zou deze moeten zitten?

  9. julian

    Dag , Ik heb een DJI phantom 3 professioneel. mijn vraag is hoe hoe kom ik er achter hoeveel hertz deze accu verwacht. het volt percentage is 15.2V alvast bedankt Julian

  10. rene_va

    hallo, ik heb 1,5 jaar geleden een phantom 4 nieuw gekocht en nu pas uit de doos gehaald. de batterijen laden niet goed precies ? gooi ik deze weg of wat doe ik . ik dacht, nieuwe batterijen , niet gebruikt ... blijven goed .. ook na 1,5 jaar ?? bedankt voor uw bericht, ... een nieuwe drone gebruiker :-)

  11. dionysius Roelofs

    bestaan er speciale 24 volt schakelaars voor een drone ?

Plaats een reactie