Onderzoekers zeggen dat ze veelbelovende data over het weer hebben gevonden door met drones in grote stormen te vliegen. Nu willen zij het onderzoek uitbreiden in de hoop dat zij nog meer leren over de totstandkoming van tornado’s.

Nieuwe mogelijkheden

“Drones kunnen bij weersomstandigheden komen waar andere instrumenten niet kunnen komen. Drones kosten daarnaast veel minder en zijn minder gevaarlijk dan een bemand luchtvaartuig”, zeggen de onderzoekers.

Research team

De Universiteit van Colorado en Universiteit van Nebraska hebben deze week aangekondigd dat zij een onbemand luchtvaart systeem hebben ontwikkeld en een research team voor zware stormen hebben opgezet.

Gebruik van Drones

De onderzoekers kunnen met drones metingen doen die met geen enkel ander instrument mogelijk is. Drones kunnen diep in de zware stormen vliegen, hoogtes van 750 meter bereiken en windkrachten onder de 100 meter hoogte meten. Drones zijn bestendig tegen veel weersomstandigheden en hebben geen vliegveld nodig om op te stijgen. Door drones te gebruiken is er ook geen gevaar voor een menselijke piloot. drone_onderzoek_tornado_stormchasers_amerikadrone_onderzoek_tornado_stormchasers_amerika

Neerstorten

Tot nu toe zijn er nog geen drones neergestort maar de onderzoekers gaan een intensiever programma starten waardoor er meer drones gaan vliegen. Neerstortingsgevaar neemt hierdoor wel toe.

Type drones

De drones die gebruikt worden voor het onderzoek zijn ongeveer een meter lang en hebben een spanwijdte van drie meter. De drones dragen instrumenten om de temperatuur, vocht en wind richting en snelheid te meten. Het verzenden van de gegevens naar de onderzoekers gebeurt via een sterk WiFi signaal. De drones kosten ongeveer tussen de 30.000 en 50.000 dollar. Dit bedrag is een schijntje vergeleken bij een bemand luchtvaartuig.

Vingerafdruk

De onderzoekers proberen de drone diep in een onweersbui die tornado’s maken te vliegen. De metingen die in de storm gedaan worden voorzien een ‘vingerafdruk’ die kan vertellen waar de lucht in een storm vandaan komt en waardoor het daar kwam. Als deze lucht onderdeel wordt van de tornado kan de ‘vingerafdruk’ de onderzoekers helpen om te leren hoe de tornado ontstaat. Deze informatie kan gebruikt worden bij het voorspellen van tornado’s.

FAA toestemming

De onderzoekers hebben momenteel al toestemming van de FAA om in gebieden boven Colorado, Kansas, Nebraska en Wyoming te vliegen maar zij willen dit uitbreiden met delen van Oklahoma en Texas. Hiermee zou het totale bereik verdubbeld worden van 75. 000 vierkante kilometers naar 150.000 vierkante kilometers.

0 Reacties

    Plaats een reactie