Op 09-12-2014 is een wetswijziging ondertekend in de regeling modelvliegen waar drones onder vallen. In de wijziging die per 12-12-2014 inwerking is getreden wordt er een beter onderscheid gemaakt tussen drones en modelvliegtuigen. Het is de vijfde keer sinds 02-12-2005 dat deze regeling gewijzigd is. De regeling modelvliegen valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie Infrastructuur en Milieu. wetswijzigingen_modelvliegen_drones_overheid_verkeer-waterstaat.

Voorrang verlenen

De belangrijkste wijziging is de toevoeging van artikel 1b. Hierin staat dat lichte onbemande luchtvaartuigen en modelluchtvaartuigen voorrang moeten verlenen aan vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen, vrije ballonnen en luchtschepen. Dit artikel toont aan dat het vliegen met drones geen direct gevaar vormt voor het andere reguliere vliegverkeer.

Verduidelijking

Naast de wetswijziging wordt een drone duidelijker beschreven in de regelgeving modelvliegen. Zo wordt de drone aangeduid als luchtvaartuig van geringe afmetingen, niet in staat een mens te dragen en waarvan de totale startmassa niet meer dan 25 kilogram bedraagt.

Overheid

De hernieuwde regeling modelvliegen is terug te vinden op de website van de overheid. Om zelf een vergelijking te maken staat ook de eerdere versie regelgeving modelvliegen 01-10-2013 nog online. Het complete overzicht van alle wijzigingen is terug te vinden in de op 11 december gepubliceerde Staatscourant.

0 Reacties

    Plaats een reactie